Live stream

Presentatie

De hosts zijn vandaag: Sander Gieling en Miriam Smit! Met dit top-presentatieduo zijn zowel de deelnemers als het publiek in goede handen.
Sander is gepassioneerd zanger en dirigent. Een greep uit zijn muzikale veelzijdigheid: Sander is de vaste vocal percussionist van vocal group Stacked Ladies. Samen met Elke Jansen kun je hem regelmatig zien als een van de gezichten achter het Arnhemse “Vocal Vibes”, dat al maanden garant staat voor energieke online singalong-events. Ook is Sander actief bestuurslid van Stichting Eduvox, die het afgelopen jaar diverse online zangprojecten heeft georganiseerd met topcoaches. In het huidige project wordt gebruik gemaakt van Jamulus, waar Sander de techniek verzorgt. Voor BALK heeft hij al meerdere festivals georganiseerd en met verve gepresenteerd.
Miriam Smit is naast zangeres in 2 bands (Full Count en Sunday Groove) ook een enthousiaste online zangeres tijdens de  Worldjam shows die ze ook regelmatig presenteert. Daarnaast promoot ze met haar bedrijf Music & Dreams live muziek en had ze haar eigen podium café.

Deelnemende groepen

 1. Opening: Interactieve zangworkshop Juliette Dumoré
 2. @NOON
 3. The Single Singers
 4. Close Singers Ensemble
 5. AMeeZing Projects
 6. Jamulus Projectkoor Zing4all
 7. Jokolo
 8. Popkoor Future
 9. Projectkoor Jamulus Xmas Carols

1.    Workshop 6 koorkleuren techniek – olv Juliette DumoréDe show zal worden geopend door topkoordirigent en -vocal coach Juliette Dumoré (Vrouwe IJsselstein Swingt, Popkoor Repeat).
Met een sprankelende interactieve mini-workshop “Zes koorkleuren techniek” geeft zij een kijkje in de keuken van haar koorcoachingspraktijk. Juliette laat aan de hand van van een swingende meerstemmige Kerstinzinger zien hoe je met je koor nog mooier kunt kleuren en… je kunt thuis meedoen! Meer informatie over workshops van Juliette en haar andere muzikale activiteiten kun je lezen op haar website www.dumosound.nl.

2.    @NOON

olv Petra Limon

@NOON is een enthousiaste a capella vocal group dat normaliter in Arnhem repeteert. De zangers zijn afkomstig uit de regio Ede-Arnhem-Nijmegen en houden van optreden, zowel live als op een digitaal podium als Vocaal Digitaal! Dit jaar vieren zij hun eerste jubileum. De groep bestaat uit twee mannen en zes vrouwen waaronder oprichter en muzikaal leider Petra Limon. @NOON zingt vanaf november 2020 met Jamulus. Hoewel er natuurlijk niets gaat boven live zingen, ervaren de zangers Jamulus toch wel als “the best of the rest”. Op het festival gaat @NOON de klassieker “Have yourself a merry little Christmas” voor jullie zingen en zij eindigen met het swingende “Merry Christmas everyone” van Shakin’ Stevens. “We’re gonna have a party tonight”!

3.    The Single Singers

olv Annemarie Homan


Na Engeland, Zweden, Denemarken, Duitsland, Italie, Turkije en Luxemburg nu eindelijk in Nederland: The Single Singers. Ruim 20 zangers uit heel Europa sloten zich aan bij deze Kersteditie.

Op initiatief van Annemarie Homan en Emily May ’t Hoen kwamen de eerste Single Singers in 2012 in London bij elkaar. Zij riepen individuele deelnemers aan het Londen Acapella-festival die geen koor of groep hadden, op om mee te zingen. Voorwaarde: zelf je partij thuis instuderen. In twee repetities op het festival viel alles samen en volgde een glorieus optreden op het festivalpodium. Dit was zo’n succes, dat vele internationale edities volgden. Het idee reisde zelfs de wereld over naar Azië en de USA. Nu treffen vele trouwe, maar ook nieuwe Single Singers elkaar niet in het buitenland, maar op dit podium van Vocaal Digitaal. Veel plezier!
De Single X-mas singers brengen vandaag:
 1.  Mary did you know - Pentatonix
 2. Merry Christmas - Elton John & Ed Sheeran

4.    Jamulus Projectkoor Zing4all

olv Erik Fortier

Jamulusprojectkoor Zing4all is een initiatief van Erik Fortier, dirigent en arrangeur met veel ervaring op Jamulus. Dit unieke koor is samengesteld uit ongeveer 25 zangers uit heel Nederland en wordt begeleid door Erik op piano. Een aantal leden heeft elkaar online leren kennen in dit project en sommigen hebben nog nooit fysiek samen gezongen, hoe bijzonder is dat. Muziek verbindt en geeft energie, zelfs vanuit de huiskamer achter een computerscherm.

5.    AMeeZing Projects

olv Jo Annemans en Ghislaine Mommer


AMeeZing Projects bestaat uit de Vlaamse Jo Annemans (zanger/arrangeur/workshopleider, bekend van o.a. vocal band Voice Male) en de Nederlandse Ghislaine Mommer (zangeres/pianist). Jo en Ghislaine willen zoveel mogelijk mensen laten ervaren hoe fijn het is om samen muziek te maken. Daarom organiseren zij kooractiviteiten waarbij ze naast het zingen van laagdrempelige bladmuziek ook wel wat stemtraining geven of basiskennis van hoe een partituur eruitziet. Het repertoire is toegankelijk breed, dus van klassiek tot pop en van alles ertussen.
Tijdens de pandemie kwamen Jo en Ghislaine vorig jaar op het idee om een canon te zingen op de Limburgse regionale zender L1, waarbij de kijker thuis de score zag op het scherm en met hen in canon ging zingen. Dat idee werkte wonderwel goed, dat het duo is gaan brainstormen hoe zij mensen thuis alsnog een meerstemmige ervaring konden geven. Dat deden zij al meermaals met songs, waar ze aan het begin van het nummer even de melodie voorzingen.. en daarna gaan ze verder met de andere partijen. Zo krijgt de zanger thuis voor zijn scherm zijn eigen partij. Maw, als die niet mee zingt is er duidelijk een stem tekort.
Dit concept hebben zij AMeeZing#Snack genoemd, met andere woorden: een snel harmonieus tussendoortje om er weer even tegen te kunnen.
De snack van vanavond is “Mary’s Boy Child” van Boney M. Doe je mee?

6.    Close Singers Ensemble

olv Bert van der Weiden

Close Singers Ensemble (CSE) bestaat uit vier sopranen, drie alten, twee tenoren, twee bassen onder leiding van één dirigent: Bert van der Weiden. Met elkaar delen we de passie om de vocale uitdaging aan te gaan met bijzondere arrangementen met een boodschap, waarmee we mogen getuigen van Gods liefde. In 2015 deed CSE mee aan het online event “Nederland Zingt Steeds Beter” van de EO  en won hiermee de tweede plaats. Dit leverde een deelname op aan het tv-programma Nederland Zingt.
Ons repertoire omvat 4-, 5- en 6- stemmige liederen, gearrangeerd door de in Nederland (nog) niet bekende Jay Rouse en Tom Fettke. Veelal a capella liederen, maar ook songs met pianobegeleiding of een track. Naast algemene liederen bevat ons repertoire ook liederen die gefocust zijn op de tijd van het (kerkelijk) jaar, zoals Kerst en Pasen. Zodoende is er gedurende het gehele jaar een interessant programma te maken.

7.    Jongerenkoor Jokolo

 olv Jelle Roosen

Jokolo is het Jongerenkoor van de Lourdeskerk en volgend jaar bestaan we alweer 55 jaar! We zijn een enthousiast koor en proberen onszelf altijd uit te dagen en het beste eruit te halen. Jokolo zingt regelmatig muzikale missen in de Lourdeskerk, inclusief zelfgekozen teksten bij actuele thema’s. Ons repertoire bestaat uit verschillende muziekstijlen. Van klassiek tot pop. Ook bevat ons repertoire meerdere stukken van (oud-)leden van Jokolo. We zijn een hechte groep en naast het zingen wordt er (buiten de coronatijden om natuurlijk) veel geborreld in onze eigen bar en hebben we regelmatig activiteiten of een weekendje weg.

8.    Popkoor Future

olv Erik Fortier


Popkoor Future is een swingend, eigentijds koor uit Rhenen, onder leiding van dirigent Erik Fortier. In wekelijkse repetities studeren we nieuwe nummers in en slijpen we bestaand repertoire fijn, met humor en met energie! Popkoor Future bestaat uit vijf stemgroepen. De eerste repetities tijdens de vorige lockdown gingen via Zoom, maar al snel zijn we ook met Jamulus aan de slag gegaan. Jamulus zorgt voor gave mogelijkheden, om toch met elkaar te kunnen zingen! Onze dirigent Erik is een echte Jamulus-pionier en heel fanatiek! Hij heeft de koorleden al snel besmet met het digitale samenzing-virus. Elkaar horen, aanvullen en weer écht samen zingen geeft aan ons allen een enorme kick!  Online dirigeren was nog wel een uitdaging voor ons allemaal! Welke aanwijzing dirigeert Erik nu op welke manier? Wie van de vijf stemgroepen, die niet bij elkaar staan, kijkt hij nu aan? De lachspieren worden dan ook zeker getraind tijdens een online-repetitie!

We realiseren ons dat zingen alleen niet genoeg is om het publiek te boeien en werken daarom regelmatig samen met een choreograaf; het oog wil ook wat! Voor een online korenfestival werkt dit echter nét even anders! Gaat u er lekker voor zitten in uw eigen huiskamer… en geniet! 

9.    Projectkoor Jamulus Xmas Carols

olv Jurriaan Grootes

Aan het begin van de eerste lockdown in 2020 richtte Jurriaan met een paar Europese zangers het Jamulus Chamber(s) choir op, om de mogelijkheden van Jamulus voor koren te verkennen. Na de zomer konden veel koren weer live bijeenkomen maar ging het JCC wel in gewijzigde bezetting door. Tijdens de tweede lockdown ontstond los daarvan het initiatief om een Carol-Sing-In te organiseren aan het begin van de kerstvakantie, waarbij uiteindelijk 70 zangers uit verschillende landen deelnamen. Sindsdien zijn er nog een paar ééndaagse projecten geweest met dit Jamuluschoir.eu, met muziek van onder meer de Beatles en Queen. Dit kerst is besloten om het samen te laten vallen met Vocaal Digitaal, en hebben zich ruim 40 zangers aangemeld uit Nederland, België, Duitsland, Zweden, Engeland en Ierland. Zij zijn deze middag voor het eerst bijeengekomen, en zingen zo in één dag een aantal internationale Carols.

Team BALK-Vocaal Digitaal

Wie zijn de mensen achter BALK Vocaal Digitaal?


Jurriaan Grootes


Jurriaan Grootes is Jurriaan is koordirigent, arrangeur en zanger, en dirigeert momenteel de COV NW-Veluwe, muziektheaterkoor BonTon , Popkoor Utrecht en Hartkoor (vocal pop-group). Hij is tevens docent bij DUMS en bij stichting Buitenkunst. Jurriaan werkt sinds april 2020 met Jamulus (onder meer bij WorldJam) en heeft daar ook een aantal video’s en handleidingen voor gemaakt.

Paul Sijben


Paul is mede organisator van Vocaal Centraal/BALK festival centraal en zanger in High Hopes. Ook is hij actief in het helpen andere zangers op Jamulus te komen met onder andere zijn Jamulus installatie voor de Rapberry pi.

Petra Limon


Petra is dirigent van popkoor The Anthony Singers en studentenpopkoor Plica Vocalis uit Nijmegen en a capella vocal group @NOON uit Arnhem. Daarnaast is zij vakleerkracht muziek en docent Muziek-op-Schoot. Vanaf november is Petra gaan repeteren met Jamulus, in al haar groepen.

Met hartelijke dank aan


Presentatie

SANDER GIELING
MIRIAM SMIT

Productie

WORLDJAM PRODUCTIONS
Regisseur: ASTRID MERT
Geluid Livestream: SIMON TOMLINSON
Beeld Livestream: SIMON WHITE
Stage Manager: GERBEN KRUISSELBRINK & JAN SMALE   

Servers

PAUL SIJBEN
SIMON TOMLINSON

Website

PAUL SIJBEN

PR/communicatie

PETRA LIMON

Jamulus helpdesk

PETER GODERIE

Vocaal Digitaal is mogelijk gemaakt door

BALK VEELZIJDIG VOCAAL

Met speciale dank aan: PEPIJN LAGERWEIJ


Organisatie BALK Vocaal Digitaal

JURRIAAN GROOTES
PETRA LIMON
PAUL SIJBEN

Organisatie WorldJam Productions

ASTRID MERT
SIMON TOMLINSON
SIMON WHITE

Dank aan alle deelnemers

 1. Juliette Dumoré
 2. @NOON
 3. The Single Singers
 4. Close Singers Ensemble
 5. AMeeZing Projects
 6. Jamulus Projectkoor Zing4all
 7. Jokolo
 8. Popkoor Future
 9. Projectkoor Jamulus Xmas Carols