Live stream

Presentatie

Wat is een festival zonder fijne presentatie? Vandaag stellen wij graag de hosts aan jullie voor: Sander Gieling en Emily van Orsouw!
Met dit top-presentatieduo zijn zowel de deelnemers als het publiek in goede handen.
Sander is gepassioneerd zanger en dirigent. Een greep uit zijn muzikale veelzijdigheid: Sander is de vaste vocal percussionist van vocal group Stacked Ladies. Samen met Elke Jansen kun je hem regelmatig zien als een van de gezichten achter het Arnhemse “Vocal Vibes”, dat al maanden garant staat voor energieke online singalong-events. Ook is Sander actief bestuurslid van Stichting Eduvox, die het afgelopen jaar diverse online zangprojecten heeft georganiseerd met topcoaches. In het huidige project wordt gebruik gemaakt van Jamulus, waar Sander de techniek verzorgt. Voor BALK heeft hij al meerdere festivals georganiseerd en met verve gepresenteerd.
Sprankelende singer-songwriter Emily is een muzikale en creatieve duizendpoot die houdt van het podium. In Houten runt zij haar eigen zangpraktijk “De Zangstudio”, waar je momenteel de zanglessen zowel online als buiten kunt volgen, tijdens een SamenZing-Wandeling! Emily is een goede bekende van het WorldJamteam. In de wekelijkse WorldJam Nights heeft zij vaker meegezongen en ook presenteerde zij enkele van deze shows. Als een van de eerste Jamulusgebruikers in Nederland hielp Emily al vele collega’s op weg in deze nieuwe digitale zangwereld en kan zij zich als geen ander inleven in de deelnemers.

Deelnemende groepen

 1. High Hopes
 2. Vocadoca 
 3. Popkoor Multivox
 4. Vocal group Bubbles
 5. Popkoor Given
 6. Stacked
 7. Jamulus projectkoor ABBA
 8. Jazzkoor Enschede
 9. Zanggroep Spirit

1: High Hopes


High Hopes bestaat uit zes zangers uit alle windstreken die dezelfde voorliefde delen voor acapella muziek. Zij volgen daarbij nadrukkelijk hun eigen weg in het muzikale landschap. Bij voorkeur kiezen ze nummers uit die je niet al te vaak hoort. Waar het hen uitkomt voegen ze een eigen sausje toe aan bestaande arrangementen, maar steeds vaker schrijven ze hun eigen muziek. En verkennen daarbij ook de mogelijkheden die techniek aan hun zang kan toevoegen.Er is bij High Hopes geen dirigent of muzikaal leider –de leden coachen zichzelf onderling, en huren af en toe iemand in die er echt verstand van heeft. Om onderlinge fricties bij foute notente voorkomen wordt ‘de schuld’ bij toerbeurt al vooraf aan iemand toegewezenvoordat de repetitie begint.High Hopes deelt de passie om samen muziek te maken. Zolang dit niet kan via fysieke samenkomsten, is Jamulus ‘the next best thing’. Na de bekende aanloopproblemen die alle Jamulus-gebruikers wel zullen herkennen, repeteert High Hopes inmiddels al een aantal maanden tamelijk probleemloos via Jamulus. Maar natuurlijk hopen we binnenkort ook weer ‘live’ samen te zingen!

Het oog wil ook wat, dus let vooral ook op de Steampunk aankleding tijdens hun optreden!

Op het programma staan:
 1. Sleeping Sun -  Nightwish (arr. Jannie van Velzen)
 2. Sing! - Pentatonix (arr. Pentatonix)

2: Vocadoca

olv Mathieu Smit

Vocadoca komt uit Gouda en werd begin 2019 opgericht door Mathieu Smit. Aanvankelijk bestond de groep uit 8 enthousiaste zangers en zangeressen, momenteel bestaat het koor uit 18 leden. Vocadoca zingt zowel a capella als met pianobegeleiding. Ons eerste eigen concert werd in oktober live vanuit de Agnietenkapel in Gouda gestreamd op Facebook, zonder publiek. Vocadoca mocht al meedoen met Vocaal Digitaal 1 en we zijn heel blij dat we weer mee mogen doen. We hebben twee swingende liedjes ingestudeerd. En we hebben er weer zin in!

Op het programma staan:
 1. Kiss from a rose - Seal (arr. Jetse Bremer)
 2. Seaside rendez-vouz - Freddy Mercury (arr. Paul Hart)

3: Multivox

olv Bas Uyterlinde


Multivox is een bruisend Nijmeegs popkoor dat bestaat uit circa 40
leden, waarvan zo’n 35% mannen. Er zijn 6 stemgroepen, van de hoge
sopranen tot en met de bassen. Multivox onderscheidt zich van andere
koren door haar bijzondere meerstemmige arrangementen, gevoel in de
muziek en aandacht voor expressie. Vrijwel alle arrangementen zijn
speciaal voor Multivox gemaakt en daarom uniek en verrassend. Het koor
treedt een paar keer per jaar op in Nijmegen en omgeving. Ongeveer één
keer in de drie jaar zetten we een grote muzikale show op de planken.

Op het programma staan:
 1. 1.    Always remember us this way - Lady Gaga (arr. Ruben Smits)
 2. 2.    Good old fashioned lover boy - Queen (arr. Jelle Roosen)

4: Vocal group Bubbles

olv Erik Fortier

Bubbles is een enthousiaste vocal group onder leiding van Erik Fortier. De groep bestaat uit negen dames die graag op niveau willen zingen en uitgedaagd willen worden. Solo’s gaan ze niet uit de weg. Jamulus was voor hen de oplossing om online heerlijk weer samen tegelijk te kunnen zingen.

Op het programma staan:
 1. Lost without you – Krezip (arr. Erik Fortier)
 2. Magic – OG3NE (arr. Erik Fortier)

5: Popkoor Given

olv Mathieu Smit


Sinds haar eerste concert in 2012 in een uitverkocht Muziektheater De Ontmoeting is Popkoor Given niet meer weg te denken uit Rozenburg en Voorne-Putten.
Het koor bestaat uit ca 30 gedreven en enthousiaste zangers. Het repertoire omvat popsongs van alle tijden. Maar ook een uitstapje naar de musicalwereld wordt niet geschuwd. Online of in de buitenlucht, de repetities gingen het afgelopen jaar gewoon door.
Onder de inspirerende leiding van Mathieu Smit wordt er momenteel hard gewerkt aan de voorbereidingen voor de nieuwe show op 20 november 2021: All you need is Love!

Op het programma staan:
 1. Still haven’t found what I’m looking for – U2 (arr. Hans Reintjes)
 2. Don’t stop me now – Queen (arr. Mark Brymer)

6: Stacked

olv Annalisa Schmad

Wij zijn Stacked! Een funky vocal group die bestaat uit 8 dames en een stoere dude. Wij vinden zingen vooral een feestje en dat kun je wel merken aan ons repertoire. Wij bestaan 7 jaar in 2021. Jammer genoeg hebben we zoals zoveel koren en vocal groups weinig kunnen zingen het laatste jaar of anderhalf vanwege Corona. We hebben wel allerlei hulpmiddelen ingezet. Zoom – daar begonnen we mee en eigenlijk waren we Zoom al heel snel beu. Daarna zijn we overgestapt op Bandlab en hebben we in ieder geval met echte zang van onze collega’s meegezongen. Dat was al een verbetering. Toen kwam Jamulus. Dit is het helemaal! Maar… eer dat we allemaal “onboard” waren had onze dude Sander wel wat grijze haren er bij! Dat valt niet mee met 8 dames zeg!
Vandaag hebben we het ons niet gemakkelijk gemaakt. Wij zingen veel funk, R&B en jazz repertoire. We hebben gekozen voor twee ritmische stukken: een swingversie van Havana in een geweldig arrangement van onze huisarrangeur Rogier IJmker en een rock mashup van Herbie Hancock en Quincy Jones: Something New in een feestarrangement van Tijs Krammer.
We proberen te klinken als een vocal band en nemen jullie mee naar Havana, Cuba… Atlanta, Georgia… een beetje Soul Bossa Nova meets Watermelon Man en weer terug naar Nederland. Pak je pumps en dans met ons mee!
Op het programma staan:
 1. Havana – Camilla Cabelo
 2. Something new – Hancock/Jones

7: Jamulusprojectkoor ABBA

olv Erik Fortier

Jamulus Projectkoor Abba is het tweede projectkoor dat onder leiding van dirigent Erik Fortier meedoet aan dit mooie festival. Uit alle delen van Nederland online samen kunnen zingen als in een fysiek koor ervaren zij als een cadeau. Allemaal zijn zij fan van Abba en met maar twee repetities en een generale repetitie zingen zij vandaag twee nummers. Ook het combo doet weer mee zodat het een swingend geheel wordt.

Jamulus Projectkoor ABBA is het tweede projectkoor dat onder leiding van dirigent Erik Fortier meedoet aan dit mooie festival. Uit alle delen van Nederland online samen te kunnen zingen als in een fysiek koor ervaren zij als een cadeau. Allemaal zijn zij fan van ABBA en met maar twee repetities en een generale repetitie zingen zij vandaag twee nummers. Ook het combo doet weer mee, zodat het een swingend geheel wordt.

Op het programma staan:
 1. Dancing Queen – ABBA (arr. Erik Fortier)
 2. Mama mia – ABBA (arr. Erik Fortier)


8: Jazzkoor Enschede

olv Resy Weernink


Jazzkoor Enschede bestaat nu 7,5 jaar. Het eerste lustrum in 2020 is nooit echt gevierd door een dirigentwissel en de beruchte lockdown. Maar we zingen nog en dat is het belangrijkste!
Het volledige koor telt 6 mannen en 7 vrouwen uit Enschede en omstreken. Het repertoire bestaat voor het grootste deel uit vierstemmige stukken uit het jazz-repertoire van arrangeurs als Kirby Shaw en Deke Sharon. Jazz is een ruim begrip, maar kent wel een aantal vaste ingrediënten zoals jazz-timing en complexe harmonieën. Het ijzeren jazzrepertoire wordt vertegenwoordigd door nummers als Route 66, When I fall in love en Orange Colored Sky, maar er worden ook uitstapjes gemaakt met bijvoorbeeld Boogie down en Georgia.
Ongeveer de helft van de nummers wordt a-capella gezongen. Onder leiding van onze dirigente Resy Weernink hebben we enige handigheid gekregen in het zingen via Jamulus
puur op gehoor. Het lijkt ons leuk deze bijzondere periode af te sluiten (fingers crossed!) met
een bijdrage aan de derde editie van Vocaal Digitaal.

Op het programma staan:
 1. Georgia - Gorrel/Carmichael (arr. Kirby Shaw)
 2. Java Jive -  Drake/Oakland (arr. Kirby Shaw)

9: Spirit

olv Don Henken

Van breekbare luisterliedjes tot swingende pop: zanggroep Spirit uit Best weet met elk nummer het publiek te raken. De bijzondere arrangementen en originele podiumpresentatie zorgen voor een verrassend optreden dat blijft boeien. Enthousiast nemen de 35 vrouwen en mannen je mee in hun muzikale verhaal. Zingen is hun passie en dat stralen ze uit! Aan dit festival neemt een klein deel van de leden deel.  
 
Onder de bezielende leiding van dirigent/arrangeur Don Henken bouwt Spirit continu aan een gevarieerd repertoire. Zuiverheid, klankkleur, ritme, gevoel en intentie staan hierbij centraal. Improvisatie wordt omarmd, want dat maakt het spannend. Zo wordt de muzikale lat steeds een stukje hoger gelegd, ondersteund door het bevlogen pianospel van Joost Kraaijeveld.
 
Ook in de podiumpresentatie toont Spirit haar veelzijdigheid. Soms is die uitbundig, dan weer ingetogen. Regisseur Anne Simkens stemt elke choreografie af op de betekenis van het lied. De combinatie van zang en presentatie versterkt het gevoel dat de zanggroep wil overbrengen.
 
In 2019 behaalde Spirit twee bijzondere successen. In het voorjaar werd de zanggroep uitgeroepen tot beste koor van Zuid-Nederland, tijdens het BALK festival Zuid in Zevenbergen. In het najaar was er een tweede plek tijdens het BALK TOPfestival in Rotterdam, in de categorie ‘Grote groepen TOPklasse’.
 
Zanggroep Spirit, Don, Anne en Joost nodigen je uit voor hun muzikale verhaal!

Op het programma staan:
 1. Watch over us – The lone bellow (arr. Don Henken)
 2. Don’t worry about me – Frances (arr. Don Henken)

Team BALK-Vocaal Digitaal

Wie zijn de mensen achter BALK Vocaal Digitaal?


Jurriaan Grootes


Jurriaan Grootes is Jurriaan is koordirigent, arrangeur en zanger, en dirigeert momenteel de COV NW-Veluwe, muziektheaterkoor BonTon , Popkoor Utrecht en Hartkoor (vocal pop-group). Hij is tevens docent bij DUMS en bij stichting Buitenkunst. Jurriaan werkt sinds april 2020 met Jamulus (onder meer bij WorldJam) en heeft daar ook een aantal video’s en handleidingen voor gemaakt.

Paul Sijben


Paul is mede organisator van Vocaal Centraal/BALK festival centraal en zanger in High Hopes. Ook is hij actief in het helpen andere zangers op Jamulus te komen met onder andere zijn Jamulus installatie voor de Rapberry pi.

Petra Limon


Petra is dirigent van popkoor The Anthony Singers en studentenpopkoor Plica Vocalis uit Nijmegen en a capella vocal group @NOON uit Arnhem. Daarnaast is zij vakleerkracht muziek en docent Muziek-op-Schoot. Vanaf november is Petra gaan repeteren met Jamulus, in al haar groepen.

Met hartelijke dank aan


Presentatie

SANDER GIELING
EMILY VAN ORSOUW

Productie

WORLDJAM PRODUCTIONS
Regisseur: ASTRID MERT
Geluid Livestream: SIMON TOMLINSON
Beeld Livestream: SIMON WHITE
Stage Manager: PETRA LIMON & JAN SMALE   

Servers

PAUL SIJBEN
SIMON TOMLINSON

Website

PAUL SIJBEN

PR/communicatie

PETRA LIMON

Jamulus helpdesk

PETER GODERIE

Vocaal Digitaal is mogelijk gemaakt door

BALK VEELZIJDIG VOCAAL

Met speciale dank aan: PEPIJN LAGERWEIJ


Organisatie BALK Vocaal Digitaal

JURRIAAN GROOTES
PETRA LIMON
PAUL SIJBEN

Organisatie WorldJam Productions

ASTRID MERT
SIMON TOMLINSON
SIMON WHITE

Dank aan alle deelnemers

 1. High Hopes
 2. Vocadoca 
 3. Popkoor Multivox
 4. Vocal group Bubbles
 5. Popkoor Given
 6. Stacked
 7. Jamulus projectkoor ABBA
 8. Jazzkoor Enschede
 9. Zanggroep Spirit